25.04.2018
Sdílet

Čtyři tipy, jak zvýšit finanční gramotnost vašich dětí

Vědět, jak zacházet s penězi, je jedním ze základních předpokladů úspěšného života. Finanční vzdělávání svých dětí rodiče často odsouvají, i zde ale platí – čím dřív, tím líp. Proto začněte budovat finanční gramotnost svých dětí souběžně s rozvojem jejich běžné gramotnosti. Jak na to?
 

Učte děti hrou

V první řadě byste měli zajistit, aby finanční vzdělávání bylo pro vaše děti co možná nejzábavnější. Pokud jim tuto důležitou oblast života zprotivíte, zaděláte jim na celou řadu problémů. Proto začněte zlehka, vyplňování daňových přiznání nebo dojednávání hypotéky si vaše děti ještě užijí habaděj.

Skvělým způsobem je například učení pomocí oblíbené společenské hry Monopoly. Pro ještě větší efekt můžete vyměnit herní peníze za skutečné koruny a sledovat chování vašich dětí. S největší pravděpodobností začnou s penězi zacházet o poznání obezřetněji. Hravý přístup navíc vytvoří dětem zdravý vztah ke světu financí, nezatížený různými předsudky a falešnými představami.
 

Naučte je, že peněz není nikdy dost

Ani Jeff Bezos, Bill Gates nebo Elon Musk si nemohou koupit úplně všechno (i když k tomu mají hodně blízko). Proto je dobré své děti naučit určovat si priority už od útlého věku – to se jim ostatně bude hodit nejen ve vztahu k penězům. S tím souvisí i vedení osobního rozpočtu, nebo aspoň základního přehledu o příjmech a výdajích. 

Na to ale v první řadě musejí vaše děti nějaké peníze mít. Dávat dětem kapesné je určitě dobrým krokem k tomu, abyste je naučili hospodařit. Kapesné ale zároveň může vytvářet pocit nároku na peníze bez zásluhy. Proto není od věci dát dětem možnost si nějaký peníz vydělat, aby si tak uvědomily hodnotu peněz. Určitě nedoporučujeme platit jim za domácí práce, mělo by jít spíš o nějakou prospěšnou činnost mimo domov, jako je sběr odpadků v přírodě nebo umytí vašeho auta.
 

Nespoléhejte se na školu

I když se v současnosti finanční vzdělávání dostalo do učebních osnov většiny škol, jeho úroveň kolísá, a navíc nikdy nevíte, co všechno vašim dětem ve škole (ne)řeknou. Krom toho – škola umí dětem znechutit mnohdy i velice zajímavé předměty.

Peníze jsou běžná a důležitá součást života, proto z nich nedělejte žádné tabu. O penězích s dětmi mluvte, vysvětlujte jim principy jejich fungování i to, jak s nimi zacházet. Nemělo by ale jít o sáhodlouhé přednášky, ideální je dávkovat informace postupně a úměrně věku.
 

Jděte příkladem

Dětem můžete říkat, co chcete, pokud se tím ale nebudete řídit, mine se vaše snaha účinkem. Proto začněte od sebe a vzdělávejte se v oblasti financí. Skvělou příležitostí jsou semináře ZFP akademie, díky kterým se naučíte rozumět svým financím a tyto znalosti pak budete schopni předávat i další generaci. Koneckonců – jedním z nejlepších způsobů zajištění na stáří jsou šikovné děti.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.