Víte, jak se vyhnout dluhové pasti?

Cynická odpověď je nasnadě: nejjednodušším způsobem, jak se vyhnout dluhové pasti, je nepůjčovat si. My jsme ale dnes naštěstí nejedli vtipnou kaši. Proto se vám pokusíme ukázat několik praktických tipů, jak se vypořádat s nepřízní osudu, i když máte zrovna hluboko do kapsy.

 

Cesta dolů je rychlejší, než se zdá

Jako dluhová past (nebo dluhová spirála) je obecně označována situace, kdy si dlužník začne půjčovat na splátky svých dluhů. Tento stav je pochopitelně dlouhodobě neudržitelný a zákonitě vede dřív nebo později k insolvenci a osobnímu bankrotu. Proto i když se vaše finanční situace zdá bezvýchodná, zvažte všechny možné alternativy, než se spustíte dolů po dluhové spirále. Vyškrábat se z ní zpátky totiž vůbec není lehké (resp. je to prakticky nemožné).

Pro řešení problémů se splácením je důležitá zejména komunikace s věřitelem. Proto je potřeba vědět, s kým máte tu čest, už když si půjčku sjednáváte. Obecně platí, že čím větší a důvěryhodnější společnost, tím výhodnější podmínky i serióznější jednání. Pozorně si přečtěte podmínky uvedené ve smlouvě a spočítejte si, o kolik zaplatíte navíc na úrocích. Na trhu s půjčkami je z čeho vybírat, proto by bylo krátkozraké sáhnout po první, která se vám dostane pod nos.

 

Hlavně nic nezametejte pod koberec

Vždy také dávejte přednost účelovým půjčkám (například na pračku, ledničku nebo auto), před těmi neúčelovými, kterými jen pokrýváte běžné výdaje. Pokud vám scházejí peníze pro běžný provoz domácnosti, evidentně je na čase zkonsolidovat rodinný rozpočet a vytáhnout jej z červených čísel. Půjčka v tomto případě problém neřeší, ale naopak prohloubí. Pokud si nevíte rady, obraťte se na odborníky, kteří vám pomohou udělat pořádek v penězích.

Pokud už ale musíte nést následky svého předchozího nerozvážného rozhodnutí, klíčem k řešení neutěšené situace je jednoznačně komunikace s věřitelem. Ignorování telefonátů, e-mailů nebo pošty, „hraní mrtvého brouka“ a zametání upomínek pod koberec je zárukou brzké návštěvy exekutora

Proto se v případě finančních obtíží zkuste s věřitelem domluvit na úpravě (což většinou znamená prodloužení) splátkového kalendáře. Pokud bude váš věřitel obzvlášť benevolentní, možná vám poskytne i splátkové prázdniny, které vám umožní stabilizovat vaše finance. Tento postup je ale spíš výjimečný, proto na něj rozhodně nespoléhejte.

Jako vždy je klíčem k úspěchu finanční gramotnost a schopnost udělat si pořádek ve financích i v životě. Jestli cítíte, že ve znalostech týkajících se peněz máte mezery nebo se chcete dozvědět více, navštivte některý ze seminářů ZFP akademie.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.