25.04.2018
Sdílet

Jak zhodnotit i menší částky?

Možná už jste někdy slyšeli větu „nechte své peníze vydělávat“. To se snadno řekne, pokud máte pár milionů nazbyt. Co ale dělat, když máte k dispozici řádově mnohem menší prostředky?
 

Ujasněte si, na co peníze potřebujete

V první řadě je potřeba si ujasnit, jaká je vaše motivace k akumulaci kapitálu. Chcete se zajistit na stáří? Naspořit dětem na studium v zahraničí? Nebo prostě jen chcete mít dostatečný finanční polštář? Podle toho zvolte strategii postupu a míru rizika, do kterého jste ochotni jít. Například pro zajištění na stáří existuje několik finančních produktů, které jsou spíš konzervativní, tzn. s nižším, ale poměrně jistým zhodnocením. Navíc u těchto produktů lze skutečně začít i u velmi nízkých částek – tzn. v řádech stokorun.

Důchodovým spořením ale rozhodně nezbohatnete, jsou to spíš taková zadní vrátka pro spokojené stáří. Pokud už máte finanční zabezpečení na důchod uspokojivě vyřešeno a každý měsíc se vám na účtu hromadí nevyužité peníze, nenechávejte je tam ležet. Úroky na běžných ani spořicích účtech totiž zdaleka nepokrývají ani inflaci, takže na nich peníze nejenže zahálejí, ale dokonce ztrácejí svoji kupní sílu.
 

Svěřte peníze profesionálům

Pokud si můžete dovolit každý měsíc dát bokem řádově několik set až jednotek tisíc korun, pak je pro vás ideální investovat přes fondy kolektivního investování nebo realitní fondy. Vaše portfolio v tomto případě bude spravovat manažer, takže se nebudete muset zatěžovat správou svých investic ani sledovat vývoj trhu. Výhodou je také možnost sjednání vlastních podmínek, které vám umožní nastavit si investiční horizont i likviditu vkladů na základě vašich individuálních potřeb a plánů.
 
Při investování drobných částek v delším časovém horizontu navíc využijete efektu složeného zúročení. Díky němu můžete i s relativně malým počátečním kapitálem získat zajímavé zhodnocení. Proto není dobré s investicemi příliš otálet, čas totiž hraje proti vám.
 
Čekat s investicemi se sice nevyplatí, ale ještě více se nevyplatí investovat špatně. Proto dřív, než se vrhnete do víru investičních aktivit, věnujte nějaký čas vzdělání. Základní přehled o investování, ale i o dalších oblastech světa financí získáte na pravidelných seminářích ZFP akademie. Nemůžeme vám slíbit, že z vás uděláme Vlka z Wall Street, určitě ale získáte dobrý základ pro vybudování vlastní finanční nezávislosti.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.