K čemu všemu je dobré stavební spoření?

Stavební spoření je zřejmě nejoblíbenější finanční produkt na trhu. Za svoji popularitu vděčilo v minulosti „stavebko“ především zajímavému zhodnocení při minimálních rizicích a štědré státní podpoře. Platí to stále? A nabízí i další možnosti?

 

2 000 korun ročně od státu

Jak samotný název napovídá, stavební spoření primárně slouží k akumulaci prostředků určených na stavbu, respektive na bydlení. Při uzavření smlouvy s některou ze stavebních spořitelen (žádná jiná instituce nemůže ze zákona nabízet stavební spoření) si zřídíte zvláštní účet a vytyčíte cílovou částku, kterou na něm hodláte naspořit.
 
Následně na tento účet posíláte v různých intervalech (zpravidla ale každý měsíc) určitou částku, která se vám následně úročí. K tomu navíc získáte roční příspěvek od státu, odpovídající 10 % naspořené částky za daný rok, který v maximální výši činí 2 000 korun (pro získání maximální státní podpory je tedy potřeba naspořit aspoň 20 000 ročně).
 
Nevýhodou stavebního spoření je poměrně nízká likvidita vkladu, který musíte na účtu nechat minimálně 6 let, jinak přijdete o veškeré zhodnocení v podobě státních příspěvků. Výhodou ale je, že po uplynutí této lhůty můžete peníze použít prakticky jakkoliv, aniž by vám mohl kdokoliv něco říct.
 
Na stavební spoření pak přímo navazuje další finanční produkt – úvěr ze stavebního spoření. Ten získáte v případě, že jste spořili aspoň dva roky, nebo máte naspořeno aspoň 40 % z cílové částky. Výhodou je příznivý úrok i to, že se obejdete bez ručitele a nemusíte ani ručit svým majetkem (na rozdíl od tradiční hypotéky). Tento typ úvěru zpravidla nedosahuje příliš vysokých částek, a tak většinou slouží k pořízení nového vybavení do bytu nebo k drobnějším stavebním úpravám.

 

Stavebním spořením k hypotéce snadno a rychle

Úvěr ze stavebního spoření vám ale může pomoci i v případě, že chcete vlastní bydlení a usilujete o získání hypotéky. Česká národní banka totiž v dubnu 2017 zpřísnila podmínky pro udělování hypoték – nyní už komerční banky nemohou poskytnout půjčku rovnající se celé ceně nemovitosti, ale maximálně ve výši 90 % celkové částky (a to ještě pouze pro 15 % klientů za kvartál). Běžně se tak půjčky budou pohybovat maximálně kolem 80 % ceny nemovitosti. Zbývající částku budete muset doplatit ze svých prostředků.
 
Protože při současných cenách není pětina hodnoty nemovitosti zanedbatelná částka, může vám při financování hypotéky výrazně pomoci právě úvěr ze stavebního spoření. V extrémních případech je možné zvolit i další možnost spojenou se stavebním spořením, a to sice překlenovací úvěr. Tato varianta ale většinou není tak výhodná a je potřeba ji dobře zvážit, nejlépe s odborníkem. Pokud uvažujete o této variantě, ozvěte se nám a společně vymyslíme nejlepší postup odpovídající vaší situaci.
 
Stavební spoření patří mezi konzervativnější produkty, které zajišťují poměrně vysokou jistotu. Přesto je dobré vědět o všech možnostech (i případných úskalích), které s sebou tento finanční produkt přináší. Navštivte proto některý z našich seminářů, abyste se dozvěděli více o stavebním spoření i financích celkově.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.