Vyplatí se investovat do kryptoměn?

Kryptoměny
Před Vánoci 2017 začala hodnota Bitcoinu stoupat do závratných výšin. Kryptoměny se tak ze záležitosti pro uzavřenou komunitu technologických nadšenců a spekulantů staly oblíbeným tématem i pro laickou veřejnost. Má v tuto chvíli smysl investovat do kryptoměn, nebo je to jen bublina, která brzo splaskne? 

Mnoho nejasností je dáno tím, že samotné slovo kryptoměny je poněkud zavádějící. I když se možnosti plateb v nejrozšířenějších kryptoměnách rozšiřují, jedná se stále spíš o komoditu než o skutečnou měnu sloužící k uskutečňování běžných transakcí. Kryptoměny jsou především předmětem tržních spekulací, což také zapříčiňuje jejich vysokou volatilitu (kolísání hodnoty). Proto od nich v tuto chvíli (například na rozdíl od zlata) nemůžete očekávat udržení vložené hodnoty – buď hodně vyděláte, nebo hodně proděláte.

 

Spíš hazard než investice

Nejznámější a nejoblíbenější kryptoměnou je již zmíněný Bitcoin, existuje ale celá řada dalších kryptoměn (někdy též „altcoinů“), jako je třeba Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero a další. Celkový počet kryptoměn se odhaduje na více než 1 380. Každá z těchto kryptoměn má svá specifika, která je dobré si prostudovat dřív, než některou z nich nakoupíte. I zde totiž platí základní investiční poučka – investujte jen do toho, čemu rozumíte.

Vývoj cen kryptoměn připomíná jízdu na horské dráze, není to tedy nic pro slabé povahy. Vzhledem k velkému počtu proměnných a obrovské dynamice trhu s kryptoměnami je lepší zvolit opatrnější postup. Jde o nové a neprobádané území, které má blíž k hazardu než k tradičním investicím. Pokud tedy máte nutkání se této hry účastnit, vložte do ní jen tolik, kolik jste ochotni (a schopni) ztratit, a nikdy si kvůli ní nepůjčujte peníze. To vám také pomůže udržet si odstup a chladnou hlavu při prudkém poklesu i náhlém růstu ceny.

 

Budoucnost je nejistá

Bubliny provázejí kryptoměny už od jejich vzniku a řada známých ekonomů jim kvůli tomu věštila blízký konec. Přesto tržní kapitalizace kryptoměn v dlouhodobém měřítku stále roste a tato technologie má do budoucna značný potenciál. Problémem je, že vzhledem k jejich decentralizaci je nesmírně obtížné předvídat budoucí vývoj. Kdy (a zda vůbec) se stanou kryptoměny běžným prostředkem směny? Budou za 10 let dominovat trhu ty stejné kryptoměny jako dnes? Nebo je vystřídají jiné? To neví ani údajný tvůrce Bitcoinu Satoshi Nakamoto. Kryptoměny jsou tedy vysoce rizikovou investicí

Diverzifikace portfolia je další ze základních pouček pro začínající investory. Není zkrátka rozumné vše vsadit na jednu kartu. Kryptoměny mohou posloužit jako zajímavý doplněk vašich aktiv, neměly by ale tvořit jejich hlavní složku. Pokud se chcete dozvědět víc o tom, jak vhodně investovat, efektivně nakládat s penězi a získat vysněnou finanční nezávislost, navštivte některý z našich seminářů

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.