27.08.2020
Sdílet

Hodnota zlata roste. Proč do něj investovat a jaké přináší výhody?

cena zlata


Datum: 26.08.2020

Jak už uvádí jeden z našich článků na blogu o Doplňkovém penzijním spoření, není správná cesta spoléhat se ve stáří pouze na stát a starobní důchod. Měli bychom se snažit orientovat v tom, jaké formy zabezpečení nabízí celý finanční trh.

Jak se tedy nespoléhat pouze na starobní důchod a jít kvalitnímu životu v penzi naproti?
Určitě je dobré mít v portfoliu produktů zaměřených na budoucnost nejen Doplňkové penzijní spoření, jakožto produkt podporovaný státem ve formě státního příspěvku, ale je třeba se dívat i jiným směrem.
 
Chcete bezpečnost? Rozložte rizika!
Důvod je jednoduchý. Většina klasických produktů je orientovaná na kapitálový trh a ten nám i v roce 2020 ukázal, že dokáže předvést svoji kolísavost, která většinu klientů vždy „probudí“ a vede k zamyšlení, jestli se jedná o správnou formu dlouhodobého investování za účelem zachovat kvalitní životní standard i v důchodu. Odpověď je jednoduchá, portfolio musí být diverzifikované, to znamená, že pro případy ekonomických a finančních krizí je bezpečné ukládat peníze do více druhů investic. Starým židovským pravidlem je, že část majetku je dobré mít v penězích, část v nemovitostech a část v komoditách, jako je například fyzické zlato.
 
Proč zrovna zlato?
Investice do zlata je jistou a bezpečnou cestou k dlouhodobému uchování hodnoty vašich úspor. Největší výhoda zlata spočívá v tom, že se mu nejvíce daří v období ekonomické nestability. Nejnovější důkazem je rok 2020, kdy kapitálové trhy zažily i poklesy ve výši 30 % a zlato vyrostlo na svoji historicky nejvyšší hodnotu přes 2000 amerických dolarů za unci.
 
Jaké jsou další výhody investování do zlata?
Kromě důležité úlohy diverzifikace portfolia má zlato i mnoho dalších výhod. Určitě bych zmínil, že je typickým uchovatelem trvalé hodnoty v čase, nabízí anonymitu vlastnictví, nepodléhá DPH ani dani ze zisku. Navíc je zajištěna snadná obchodovatelnost, tzn. dostupnost této investice při směně drahého kovu zpět na peníze.
 
A jak tedy na zlato?
Není dobré se snažit časovat trh a hledat správný okamžik, kdy jednorázově nakoupit slitek (cihličku) zlata. Protože jak jste si mohli říct před lety, že zlato je drahé, stejně tak byste si to mohli říct nyní. Ale i zlato může být volatilní, a tak je tím správným řešením investovat do zlata průběžně a postupně si tak fixovat poměrnou hmotnost slitku dle aktuální ceny. A to až do doby, než vám je zaslán domů, kde dáte této formě investice patřičnou anonymitu, což většina jiných forem investování nenabízí. Jedná se o fyzické vlastnění majetku. V rámci společnosti ZFP Gold se zaměřujeme právě na pravidelné investování prostřednictvím Zlatého Finančního Programu, čímž zajišťujeme našim klientům, že nenakoupí jednorázově ve špatný okamžik.
 
Bc. Radek Kučera, MSc., Senior manažer pro dceřiné společnosti ZFP GROUP
Mojmír Dvořáček, Lektor a manažer ZFP akademie

www.zfp-gold.cz

 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.