15.06.2019
Sdílet

Mimořádného koncertu LVHF ve Vídni se zúčastnili i zástupci ZFP GROUP

LVHF-6-2019-WIEN-TISOPHOTO-80dpi-0115-2-2.jpg


V sobotu proběhl v Lichtenštejnském městském paláci ve Vídni mimořádný koncert LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU, jehož generálním partnerem je společnost ZFP GROUP. Hvězdou večera byl operní pěvec Adam Plachetka. 

 

V sobotu 15. června 2019 se v Lichtenštejnském paláci na Bankgasse uskutečnil mimořádný koncert letošního čtvrtého ročníku LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU (LVHF). Večer věnovaný třístému výročí založení Lichtenštejnského knížectví symbolicky propojil umění českých hudebníků s prostorami vznosného paláce, jež v minulosti sloužil k hudebně-společenským setkáváním. Dnes zde sídlí depozitář umělecké sbírky rodu, galerie a zároveň je vyhledávanou adresou pro pořádání společenských událostí ve Vídni.

Propojení LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU s Lichtenštejnským knížectvím vysvětlil ředitel a dramaturg LVHF Jiří Partyka: „Šlechtický rod Lichtenštejnů pořádal hudební produkce, které z jižní Moravy učinily významné kulturní centrum. Letošní ročník LVHF připomene významné i neprávem opomíjené kapelníky a skladatele, jež byli s rodem Lichtenštejnů po dobu jejich sedmsetletého působení na Moravě spjati.“

Realizaci koncertu umožnila nadace Stiftung Fürst Liechtenstein, která spravuje rodový majetek včetně místa konání sobotního večera. Koncertu se zúčastnili zástupci knížecího rodu v čele s vládnoucím panovníkem Hansem Adamem II. a diplomatické představitelky Lichtenštejnska i České republiky, velvyslankyně Lichtenštejnského knížectví v Rakousku a Česku, J.J.  Marie Pia Kothbauerová, a velvyslankyně České republiky ve Vídni, paní Ivana Červenková. 

Večera, který se uskutečnil také jako poděkování partnerům LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU, se zúčastnil za společnost ZFP GROUP také pan Vladimír Poliak se svým vnukem Vladimírem Poliakem mladším. 

Na programu koncertu, jež předznamenal nadcházející čtvrtý ročník festivalu, byla barokní hudba. V áriích z převážně oratorní a operní tvorby Georga Friedricha Händela zářili talentovaná sopranistka Patricia Janečková a basbarytonista Adam Plachetka, stálý člen ansámblu Wiener Staatsoper. Sólové partie pro trubku z instrumentálních skladeb Georga Philippa Telemanna a Antonia Vivaldiho patřila Ondřeji Jurčekovi, sólovému trumpetistovi Filharmonie Brno. Sólisty doprovázel komorní soubor Barocco sempre giovane.

Dramaturgie letošního ročníku LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU (LVHF), který se uskuteční od 28. září do 12. října, v osmi koncertech připomene kapelníky a skladatele spjaté s rodem Lichtenštejnů. Úplný program festivalu naleznete na www.lvhf.cz. Vstupenky na festival jsou v prodeji přímo na webu festivalu a v síti GoOut.
 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.