22.09.2020
Sdílet

Koronavirus trh nezmrazil. V kurzu jsou pořád byty


Datum: 22.09.2020
 

První pololetí na trhu s realitami hodnotí expert ZFP Josef Jankůj



Jankuj-business-foto.png
K práci finančního poradce a experta na úvěry se dostal v mládí díky úrazu ruky. Zjistil, že pojištění, které měl uzavřené, jeho úraz nepokrylo, protože smlouvy byly hlavně spořícího charakteru. Začal se tedy o finanční programy zajímat a dnes již s 10letými zkušenostmi radí svým klientům, jak využít finanční programy ve svůj prospěch. My jsme se ho zeptali na aktuální situaci na realitním trhu.

Když se už můžeme podívat s odstupem času na letošní jaro ovlivněné koronavirem, jak se změnil hypoteční trh od března do května, kdy česká ekonomika „zamrzla“?
V období omezení si banky začaly dávat větší pozor, komu poskytnou hypoteční úvěr. Týkalo se to hlavně žadatelů z nejvíce zasažených oblastí jako cestovní ruch, hotely, restaurace a také podnikatelů. Některé banky dočasně ukončily poskytování 90% hypoték, ovšem vyskytla se i krajní omezení, kdy banky nastavily u nových klientů maximální poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti na 60 %. Na druhou stranu, ČNB začala rušit před dvěma lety zavedené limity (DTI a DSTI), a velmi rychle snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 % na 0,25 %. Na toto nyní banky postupně začínají reagovat, což má za následek nižší úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů, aktuálně se dostáváme znovu pod magická dvě procenta. A díky zrušení limitů také žadatelé nyní dosáhnou na vyšší hypotéky.
 
Na jaře se zavřely kanceláře, pobočky, zrušily se hromadné akce, bylo omezeno vycházení. Mnozí lidé přišli o práci. Pocítili jste, že se bojí v nejisté době utrácet peníze za bydlení?
Určitě ne. I přes všechna koronavirová omezení je letošní rok v oblasti hypotečních úvěrů velmi úspěšný a například v červenci i srpnu jsme zaznamenali rekord v objemu poskytnutých úvěrů.
 
Byla to velká komplikace nebo už dnes umíme převést schvalovací proces do online prostředí, aby se lidé nemuseli potkávat?
Proces řešení hypoték postupně přecházel do online prostředí už dříve, teď se vše jen urychlilo. Ale bez osobního setkání vyřešit hypoteční úvěr schopni nejsme a neumožňuje nám to ani legislativa. Naší nejdůležitější úlohou je vysvětlit klientům, jak budeme v rámci řešení úvěru postupovat, a to je vždy nejlepší osobně na schůzce, protože to je mnohdy na delší povídání.

Když to vyčíslíme, jak se měnila od března do června úroková sazba hypoték? A na jaké hodnotě se pohybuje nyní?
Od konce roku 2019 se úroková sazba začala postupně zvyšovat a v březnu jsme řešili hypotéky s úrokem kolem 2,5 %. Po vypuknutí pandemie a snížení základní úrokové sazby ČNB se úrokové sazby začaly zase pomalu snižovat a nyní už máme sazby kolem 2 % a ve spoustě případů se dostáváme na úrok znovu pod zmíněná 2 %, v případě pořízení dalších produktů u některých bank i na 1,64 %.

Dá se tedy říct, že se trh s realitami dokázal vrátit na původní – dejme tomu zimní - čísla?
Neznám přesné aktuální hodnoty prodejnosti na realitním trhu v ČR, ale pokud to budeme brát podle objemu poskytnutých hypoték, tak rozhodně ano. A zatím ani v současných týdnech a měsících jsem žádné snížení nezaznamenal. Věřím, že pokud nebude podzim zase ovlivněný opatřeními proti šíření koronaviru nebo jinou nepředvídatelnou událostí, cítím, že by ještě banky do konce roku mohly jít s úrokovými sazbami níže. Vidím tam rezervu, ale garantovat to nemůžu.

Trh s nemovitostmi rozhodně nereaguje ihned, k nějakému plošnému poklesu cen nemovitostí tak během tří jarních měsíců předpokládám nedošlo…
Pokles cen nemovitostí se zatím nekonal, naopak některé segmenty, například byty v Praze, zaznamenaly drobný nárust. Jelikož se ale snižují úrokové sazby, zrušily se omezení ČNB, tak je stále velký zájem o koupi nemovitostí - hlavně bytů všech velikostí. Další vývoj cen nemovitostí záleží na dalším vývoji pandemie a případných dalších vládních omezení.

Jakou roli hraje nedávné zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti? Ví klienti, že můžou ušetřit?
Celý trh se ještě před jejím definitivním zrušením choval tak, jako by již daň byla zrušena a všichni kupující s tím prakticky počítali. Jediná doba, kdy trh vyčkával, bylo, když ministryně financí oznámila, že budou jednat o zrušení daně z nabytí. Po schválení vládou došlo ke znovuoživení trhu.
 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.