10.12.2020
Sdílet

„Největší motivace? Že nebudu muset pracovat až do pětašedesáti,“ říká talentovaný ZFPák Marek Tuček



Datum: 10. 12. 2020

V naší společnosti je víceméně nováčkem, v ZFP sbírá úspěchy teprve necelý rok. Marek Tuček už má ovšem pracovní zkušenosti, od střední školy podnikal s reklamní agenturou. A nebýt nabídky od ZFP, dnes by nejspíš provozoval svůj vlastní autoservis. Teď už nemusí opravovat vozy jiným, sám jezdí v luxusní Škodě Superb a před sebou má úplně jiné možnosti. Ještě letos vyhlíží postup na pozici 4.
 
Jak ses dostal k podnikání se ZFP?
Už při škole jsem rok a půl podnikal v reklamní agentuře. Jednou mi kamarád nabídl, ať jdu k němu na kafé, že bude se známým řešit finance a budoucnost podnikání, že by mě to mohlo zajímat. Přišel jsem a v pokoji tam seděl David Těthal. Nevím, jestli to bylo tím, co říkal, nebo jak na mě zapůsobil jeho energický projev, ale řekl jsem si, že se rád dozvím něco nového. V té chvíli jsem určitě nechtěl podnikat ve financích. Základní seminář byl ale zlom, tam mi došlo, že tohle je něco, co jsem hledal už od začátku střední školy a chtěl jsem to zkusit minimálně jako přivýdělek. Jak jsem ale přidával vedlejší proškolení a potkával se s lidmi ve firmě, utvrdilo mě to v tom, že tohle chci dělat. Hlavně ta poslední část přednášky - být finančně nezávislý a nemuset chodit do práce až do 65 let - to je největší motivace.

Dělal jsi v reklamce, měl jsi hned po škole určitý výdělek. Čím tě tedy tak zaujala práce v ZFP?
Firma má dobře propracovaný model, kterým se řídí a neklade nikomu překážky. Každý můj den si řídím sám, každý den je přitom jiný. Poznávám nové lidi, zkušenější kolegy, od kterých se můžu něco naučit. A taky se potkávám se všemi známými z minulosti, které bych jinak v běžném zaměstnání asi těžko stíhal navštívit a některé bych už třeba v životě neviděl.

Věděl jsi tehdy, co je to MLM (multi-level-marketing)?
Vůbec jsem to neznal. Sice jsem začal podnikat, ve škole jsme měli ekonomiku, ale to byla jen teorie bez špetky praxe. Právě proto to pro mě byl MLM takový objev, ze kterého jsem byl úplně paf.

Prozradíš nám, jak oslovuješ budoucí spolupracovníky?
Používám klasickou prezentaci, trošku si ji přizpůsobuji své osobnosti. Každému představím tři možnosti, které má. Buď můžeš šetřit na provizích něco sobě a rodině, nebo mít ZFP jako přivýdělek k zaměstnání. Anebo se do toho vrhni naplno a začneš se mnou podnikat jako obchodní zástupce. Ale rozhodni se až po Základním semináři. Ať se rozhodneš jakkoliv, já ti na té cestě pomůžu.

Jak na lidi působila tvá osobní proměna? Z automechanika na obchodního zástupce?
Je pravda, že ta změna tam byla. Jak v oblékání, tak v jistotě vystupování nebo i v tom, v jakém jezdím autě. Momentálně mám Škodu Superb v plné výbavě. I to je důkaz, že se mi daří, že to myslím vážně a není to jen můj rozmar na pár měsíců.

Nemají lidé předsudky, že jsi mladý a chceš jim zakládat nebo upravovat finanční produkty?
Kupodivu mě toto úplně minulo. Spíš jsem to měl jenom já v hlavě, že se mi to může stát. Ale ve finále to tak nebylo.  

Co tě při práci nejvíce motivuje?
Osobní rozvoj ostatních lidí. Kolem mě je spousta těch, kteří mají potenciál, ale nechtějí nebo neumí ho využít. Buď nemají nápad, odhodlání, trpělivost nebo nemají peníze. Říkám jim, tak pojď se mnou, nepotřebuješ ani jedno, potřebuješ jen čas. Naskakuje se prakticky bez rizika do velmi dobře rozjetého vlaku, kde platí pro všechny stejné podmínky.

Jak vypadá tvůj běžný den ve firmě?
Scházíme se kolem deváté v kanceláři, dáme si s kolegy kávu, probereme plány na den nebo celý týden a nejpozději kolem oběda se rozjíždíme na schůzky ke klientům. Já jsem docela workoholik, takže opravdu končívám v sedm nebo osm hodin večer. Přítelkyně se naučila tohle tolerovat, ale protože si já sám řídím svůj čas, i já jsem schopný se jí přizpůsobit a ona mě za to maximálně podporuje.

Jaké máš dlouhodobé cíle v podnikání?
Cíle rozhodně nemám malé, v horizontu několika let bych se rád dostal až na pozici 8. Uvidíme, jak rychle to půjde. A za nějakých deset let bych byl rád finančně nezávislý.

Co bys doporučil někomu, kdo by zvažoval podnikání se ZFP?
Finance nejsou žádný strašák, každý se to dokáže naučit. Samozřejmě musí chtít a musí tomu obětovat nějaký čas. Ale rozhodně to není složité, není potřeba být génius. Musíte jen chtít a být vytrvalý, nedat na názory druhých. Jednoduše: co můžete udělat dnes, neodkládejte to na zítra. Jediné, co nás limituje, je totiž čas a my sami.


 
Tomáš Kucej
Tomáš Kucej

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.