03.04.2019
Sdílet

ZFP akademii je vlastní společenská odpovědnost

Petr Frýda

Pro Petrův splněný sen

Od svého samotného založení v roce 1995 si dalo ZFP do vínku ideu společenské odpovědnosti. Již 24 let to dokazuje svými výsledky v oblasti vzdělávání veřejnosti ve finanční gramotnosti a také formou bezpočtu charitativních akcí a projektů, které finančně podporuje.
Jednou z těchto oblastí je podpora handicapovaných dětí s cílem navracet je do plnohodnotného života. Příkladem je letošní podpora mladého sportovce, plavce Petra Frýby. Přes všechna příkoří osudu a zdravotní postižení má Petr svůj velký sen – dostat se jednou na paralympiádu.


Prvním krokem na této cestě bylo získání bionické protézy, která mu velmi pomáhá v pohybu. Další metou, kterou musí spolu s celou svou rodinou podstupovat, jsou vysoké finanční nároky na náročnou celoroční sportovní přípravu, tréninky a cestování po závodech. Právě v této oblasti se společnost ZFP akademie rozhodla Petra Frýbu finančně podpořit a za přispění řady osvícených lidí dobré vůle z řad spolupracovníků v obchodní síti vynesla sbírka nakonec fantastických 120 000 Kč. 

Tyto prostředky využije Petrova rodina k úhradě nákladů na účast v závodech a na soustředění. Společně přejeme mladému nadějnému plavci Petru Frýbovi mnoho pevné vůle a úspěchů v jeho vysněné sportovní kariéře. 
 

Zpráva o Péťovi

Petr se narodil s vrozenou vadou všech čtyř končetin. Jeho největším handicapem je jeho pravá noha, protože se narodil jen s její částí. Nosí bionickou protézu, která mu umožňuje aktivní pohyb. Na tuto protézu mu přispělo mnoho skvělých lidí. Tuto protézu si nyní Petr opravdu užívá, protože mu umožňuje spoustu běžných aktivit, které dříve nemohl dělat, jako je obyčejná chůze, jízda na kole, v zimě snowboard, teď absolvuje dokonce i taneční kurz.

Nejvíce se však věnuje závodnímu plavání. Účastní na plaveckých závodů jak s hendikepovanými závodníky, tak i se zdravými. Má řadu medailí. V loňském roce reprezentoval Královehradecký kraj na Celostátní olympiádě dětí a mládeže v Brně, kde získal tři stříbrné medaile. Letos se zúčastnil Mistrovství republiky v plaveckých závodech handicapovaných, kde získal také řadu medailí.
 
V červnu 2018 plaval na mezinárodních závodech v Berlíně, kde byl nominován na Mistrovství Evropy v irském Dublinu. Tam zaplaval české rekordy v kategorii S8 ve všech třech disciplínách - 400 m volný způsob, 100 m volný způsob, 100 m znak, což je veliký úspěch.
 
Veškeré závody a účast na soustředěních musí zatím hradit rodina ze svého rozpočtu. Proto každá finanční podpora pomůže Petrovi na Paralympiádu, o které sní od doby, kdy začal získávat své první medaile. 
 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.