29.03.2020
Sdílet

Jak velkou si vytvořit finanční rezervu?



financni-rezerva.png
 
Datum: 29.03.
 

Jak velkou si vytvořit finanční rezervu?

Myslí lidé na „zadní vrátka“? Někdo ano, jiní naopak finanční rezervu vůbec neřeší. Pouze třetina rodin má vytvořenou rezervu alespoň na 3 měsíce života. Přitom právě aktuální dění v souvislosti s výskytem koronaviru nám dokazuje, že je rezerva opravdu potřeba. Zkuste si představit situaci, kdy se ze dne na den ocitnete bez příjmu. Jak dlouho byste vydrželi jen s vlastní rezervou? 

To, že takové situace mohou nastat, víme všichni. Jen si je možná nechceme připustit. Naučili jsme se žít v době blahobytu, kdy můžeme mít téměř vše, na co pomyslíme. Kolikrát i to, na co nemáme. Umožňuje vám současná situace pracovat z domu nebo stále ještě chodíte do práce? A co když se zaměstnavatel dostane do finanční tísně a bude nucen snížit počet zaměstnanců? Právě proto je potřeba být připravený.

Ideální je mít odloženo v rezervě minimálně trojnásobek a ideálně dvanáctinásobek našich měsíčních výdajů. Pokud nám opět poklesne příjem, víme, že máme peníze na celý rok našeho žití, a to nám dává čas vše v klidu vyřešit. 

To, že nemáme našetřeno teď, může být důvodem, proč chtít vlastní finanční situaci změnit a naučit se s penězi pracovat, tak aby vydělávaly nám. Za pár let může být vše úplně jinak. Jen je potřeba začít, každý krok se počítá…

Ing. Lucie Opustilová
lektorka ZFP akademie

Tomáš Kucej
Tomáš Kucej

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.