16.06.2020
Sdílet

Penzijní spoření: Zachovejte si životní úroveň i ve stáří


Datum: 16.06.
 

Penzijní spoření: Zachovejte si životní úroveň i ve stáří

Výše důchodu aktuálně odpovídá 40 procentům průměrného příjmu, nebude tomu však na dlouho. Populace ve vyspělých zemích dlouhodobě stárne a dle předpokladů bude po roce 2070 výše důchodu pouhých 25 procent průměrné mzdy 1, což sotva vystačí na pokrytí životních nákladů. 

 

Jak si tedy zajistit životní standard i ve stáří?

Nespoléhejte se na pomoc ostatních a vytvářejte si finanční rezervu. Jedním z nejběžnějších a nejvhodnějších řešení je penzijní spoření, které navíc přináší mnoho příjemných benefitů. 

 

Jak na „penzijko“

Hlavní výhodou penzijního spoření oproti jiným službám je i to, že kromě vlastních zdrojů můžete čerpat příspěvek od státu i zaměstnavatele. Tyto příspěvky se vám totiž každý rok úročí stejným procentem jako vaše osobní vklady. 
Další výhodou je daňová úleva. Tu můžete čerpat, pokud na spoření odvedete 1 001 až 3 000 korun za měsíc. Při úložce 3 000 korun si přitom z daňového základu odečtete 24 000 korun ročně a dostanete 3 600 Kč jako daňovou úlevu.

Nejjednodušší způsob, jak si sjednat co nejvýhodnější smlouvu, je kontaktovat finančního zprostředkovatele. Ten s vámi probere všechny možnosti a vybere tu, která je pro vaše potřeby nejvhodnější. Smlouvu následně připraví na místě a zkontroluje správnost všech údajů, takže není třeba váš podpis úředně ověřovat. 

 

Jakou částku měsíčně spořit? 

Minimální částka, se kterou dosáhnete na státní příspěvek, je vklad 300 korun měsíčně. V tomto případě získáte od státu 90 korun. S každou další uloženou stokorunou pak obdržíte dalších 20 korun. Na maximální státní příspěvek, který činí 230 korun, dosáhnete v případě, že na penzijní spoření odvedete 1 000 korun každý měsíc. 

Výjimku mohou tvořit lidé starší 50 let, kterým se může vyplatit měsíční vklad až 3 000 korun, díky kterému dosáhnout na vyšší daňové úlevy.

Pro získání státních příspěvků je třeba, abyste spořili do věku 60 let. Spoření je však možné po 36 měsících pravidelných plateb přerušit. Výhodnější je však platit minimální vklad 100 korun měsíčně, díky kterému sice nedosáhnete na státní příspěvek, ale bude se vám nasčítávat počet naspočených měsíců, což přináší řadu benefitů.

 

Na důchod vám může přispět i zaměstnavatel

Samostatnou kapitolu tvoří příspěvky zaměstnavatele. Ten může na vaše penzijní spoření přispívat libovolnou částkou, přičemž do 50 000 korun ročně neplatí z této částky žádné odvody a daně. Je to proto jeden z nejatraktivnějších pracovních benefitů. Pokud ve vašem zaměstnání stále ještě příspěvky na „penzijko“ nedostáváte, nebojte se na tuto možnost svého zaměstnavatele zeptat. 

Máte k penzijnímu spoření ještě doplňující otázky či si jej chcete rovnou zřídit? Neváhejte kontaktovat naše odborníky na e-mailu info@zfpakademie.cz. Rádi vám pomůžeme najít tu nevhodnější cestu k úspěšné investici do budoucna. 

Mgr. Lukáš Hrančík
lektor ZFP akademie


                                                                                                                      
1) Deloitte: Jaké budou důchody? Economics & Statistics, Září 2019

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.