Vyplatí se ještě spořicí účet?

Pokladničky prasátka
Spořicí účet byl po dlouhou dobu výhodnou možností, jak si vytvořit finanční rezervu, která se zároveň zhodnocuje. Je tomu ale stále tak? 

Důvodů, proč svěřit ušetřené peníze bance a nenechávat si je pod matrací nebo v prasátku, je hned několik. V první řadě jde o bezpečnost. O hotovost fyzicky uschovanou v domácnosti vás může připravit zloděj, povodeň nebo požár. Nemluvě o tom, že drtivá většina institucí i stále větší počet jednotlivců preferuje platby převodem z účtu. Z těchto důvodů je praktické mít v hotovosti pouze prostředky pro drobnější výdaje.

 

Proč vůbec svěřovat peníze bance?

Kromě bezpečnosti hraje ale velkou roli i samotná hodnota vašich peněz. Ta totiž kvůli inflaci s časem klesá. Pokud si tedy v dobré víře schováte na horší časy pod matraci tisícovku, vězte, že za 10 let už s ní zaplatíte namísto dnešních deseti obědových menu třeba už jen šest. Nechat takto klesnout hodnotu vašich těžce vydělaných peněz je tedy naprostá hloupost.

Stejně tak ale není zrovna šikovné nechávat peníze dlouhodobě ležet na běžném účtu. Tam totiž bankovní poplatky převýší nizounké úroky, a proto je ideální používat jej pouze pro provozní účely a mít na něm peníze neustále v pohybu. Ostatně k tomu je běžný účet určen. Rozhodně si na něm nenechávejte větší obnosy nebo dlouhodobé úspory. K tomuto účelu totiž slouží jiné finanční produkty.

 

Úroky už nejsou, co bývaly

Jak samotný název napovídá, k hromadění úspor je určený právě spořicí účet. Na něm sice nebudete mít takovou flexibilitu v nakládání se svými prostředky (většinou není možné z něj hradit běžné platby nebo vybírat hotovost bez předchozího oznámení), na oplátku ale získáte výhodnější úročení než u běžného účtu.

Bohužel právě výhodnější úročení, hlavní přednost spořicích účtů, už dávno není, co bývalo. Průměrná roční míra inflace dosáhla za rok 2,5 %, zatímco maximální úrokové sazby u většiny spořicích účtů se pohybují od 0,01 % po úroky lehce přes 1 %. V každém případě to ale nepředstavuje adekvátní zhodnocení. V této situaci je tedy lepší se začít poohlížet po alternativách, se kterými vaše peníze minimálně neztratí hodnotu a v lepším případě i vyděláte nějakou korunu navíc.
 
Při volbě správného finančního produktu nebo způsobu investování je ale rozhodně lepší si napřed zjistit všechny relevantní informace. Pokud se chcete vzdělat v oblasti financí a dozvědět se více o možnostech spoření nebo investic, navštivte náš seminář. A pokud si s těmito věcmi nechcete lámat hlavu, ozvěte se nám a společně vymyslíme postup, který bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům a situaci.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.